HTML

WebSEO

A WebSEO hírt ad a keresőoptimalizálás, a SEO, a weboldalkészítés és a közösségi média világával kapcsolatos legújabb hírekről, újdonságokról.

Facebook

Friss topikok

Címkék

Facebook: meztelen videó a barátodról

2014.03.12. 20:25 Olcsó Honlap

Egy Facebook vírus (Trojan.FakeFlash.A / Trojan.GenericKD.1571215) terjed az interneten, mely a Facebookon a hírfolyamunkban az ismerőseinkről ígér meztelen videót. Bár angolul teszi ezt és eléggé primitív módon, világszerte 2 millióan már áldozatául estek neki. Többek között számos magyar. Mivel nekem is van olyan ismerősöm, aki ezzel a vírussal zaklat akaratán kívül, ezért íme egy leírás.

A vírus

Először is, ismerjük meg az ellenségünket:

naked-video-facebook-virus.png

A képen látható ismerősöm önmagáról tett fel egy videót, melyen meztelenül látható. Azon túllépve, hogy miért tenne ilyet, illetve miért nevezné önmagát e/3 személyben, a linkre kell kattintani.

Ezután eljutunk egy ál-Youtube oldalra, ahol egy FlashPlayer.exe-nek nevezett program letöltésével trójai vírust telepítünk a számítógépünkre. Az áloldal ezt úgy tudja elérni, hogy azt állatja, a videót lejátszó Flash-lejátszó összeomlott és szükséges frissíteni a lejátszót a legújabb verzióra. Ezt elfogadva azonban egy kiegészítőt telepít a böngészőnkbe, mely elkezdi teleszemetelni a Facebook üzenőfalunkat.

Zaklatja az ismerőseinket

A szemetelést pedig teszi úgy, hogy az ismerőseinket is megjelöli az üzenetben, így azok külön értesítést kapnak arról, hogy valaki megjelölte őket. Ha az üzenőfalunkat nem is nézik, erre az értesítésre garantáltan felkapják a fejüket és rákattintanak a linkre:

naked-video-facebook-virus2.png

Innentől pedig a vírus terjed tovább és tovább. Illetve jelenleg a .tk domain regisztrátor, aki a vírus terjedésében használt .tk internetcímet biztosította, lekapcsolta a terjesztő oldalt, így jelenleg a víruslinkekre kattintva ezt az üzenetet kapjuk:

tk.png

A domaincímet és a weboldalt felfüggesztették a visszaélések miatt. Nem kell azonban szerintem sok idő ahhoz, hogy egy másik domain címmel újra induljon a történet.

Hogyan távolítsuk el a vírust?

Nyissuk meg a böngészőnkben a kiegészítőket (extensions), majd ott távolítsuk el a YouTube Premium nevű kiegészítőt.

Google Chrome alatt: Eszközök -> Bővítmények, majd itt a YouTube Premium nevű bővítmény mellett látható kuka ikonra kattintva eltávolítható a vírus.

chrome.png

 

Mozilla Firefox alatt pedig az Eszközök menü Kiegészítők almenüjét kell megnyitni, majd ott a Kiterjesztések fület választani, és ott letiltani és eltávolítani a YouTube Premium nevű kiegészítőt.

mozilla.png

Ha ez megvan, akkor már csak legközelebb figyelmesebbnek kell lennünk és nem rákattintanunk egy olyan linkre, ami ekkora átverést hirdet. Voltaképpen hálásak is lehetünk, mert a vírus a számítógépen lévő összes adatot is ellophatta volna, vagy csendben a háttérben figyelve, elküldhette volna valakinek az internetbankos jelszavunkat, miután kileste, amint begépeljük. Nem beszélve arról, hogy már az is elég égő, hogy az összes ismerősünk megtudta, hogy meztelen videós linkekre kattintunk - ez nehéz kimagyarázni, de még nehezebb lett volna akkor, ha mondjuk a link azt reklámozná, hogy "Magdi anyus bőrszerkós, ostorozós pornóvideójára" kattintottunk!

Ha téged is ilyen Facebook üzenetekkel zaklatnak, küldd el az ismerősödnek ezt a bejegyzést, így megszabadulhat a vírustól!

Amennyiben tetszett az írás és szeretnél többet olvasni, látogasd meg honlapunkat is a www.olcso-honlap.eu címen, vagy kövess minket Facebookon és nyomd meg az alábbi Tetszik gombot!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://webseo.blog.hu/api/trackback/id/tr315857541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.03.13. 13:46:14

Helyes. Szopjon jó mélyen a sok faszbukos idióta, ráadásul winnel :D

konigjanos 2014.03.14. 07:45:41

Sajnos azért dőlnek be a "hogy azt állatja, a videót lejátszó Flash-lejátszó összeomlott " mert az a szar tényleg rendszeresen összeomlik...

Gerzsonné Marika 2014.03.30. 18:43:15

Most akkor Magdi anyus bőrszerkós, ostorozós pornóvideója tényleg nem létezik?
süti beállítások módosítása