HTML

WebSEO

A WebSEO hírt ad a keresőoptimalizálás, a SEO, a weboldalkészítés és a közösségi média világával kapcsolatos legújabb hírekről, újdonságokról.

Facebook

Friss topikok

Címkék

Elbúcsúzhatunk a Google Analytics kulcsszó adatoktól?

2013.09.25. 23:28 Olcsó Honlap

2013. szeptember 23-án a Google megerősítette, hogy változások állnak be a Google Analytics-ben szolgáltatott kulcsszó adatokkal kapcsolatosan. Jelenleg dolgoznak azon, hogy az összes kulcsszó keresési adatot titkosítsák, ami azt jelenti a SEO-val dolgozók számára, hogy a kulcsszavaknál a "Not provided" értéke hamarosan eléri a 100%-ot.

Az alábbi képen látható, hogy az utóbbi egy évben hogy megnőtt a "Not provided" forrásból érkező találatok száma az egyik általunk kezelt weboldalon.

not-provided-keresoszok.jpg

De mi is az a "Not provided" (kb. nincs adatszolgáltatás) érték a kulcsszavak között és úgy általában, mi ez az egész?

A Google Analytics a Google egyik webanalitikai szolgáltatása, melyet főleg a keresőoptimalizálással foglalkozó szakemberek, illetve a weboldal tulajdonosok használnak. Ennek egyik szolgáltatása, hogy megmutatja nekünk, az emberek mely kifejezést a Google Keresőbe beütve érkeztek a weboldalunkra.

Tehát ha mi egy olcsó honlapokkal foglalkozó vállalkozás vagyunk és azt látjuk az elemzésből, hogy az emberek az „olcsó honlap” kifejezést ütve be a Google Keresőbe jutottak az oldalunkra, akkor az oldalunk elérte célját.

A "Not provided" érték az ilyen kereső kifejezések, kulcsszavak között bukkant fel. Mivel sokan már be vannak jelentkezve egy-egy Google szolgáltatásba (pl. Gmail), amikor a Google Keresőt használják, így őket a Google már biztonságos csatornán szolgálja ki (ekkor pl. nem http://www.google.hu lesz a kereső címe, hanem https://www.google.hu, tehát a HTTPS jelenti a különbséget). Ha a látogató egy ilyen HTTPS-sel kiszolgált keresési találaton keresztül érkezik oldalunkra, akkor a kulcsszó nem kerül be a statisztikába, hanem egy "Not provided" jelenik meg helyette.

Jól látható, hogy ha tudjuk, hogy a weboldalunkra az "olcsó honlap" kifejezéssel jutott el a látogató, akkor az értékes információ a számunkra, ha meg csak a "Not provided"-et látjuk, abból semmit sem tudunk meg.

Azt már megszokhattuk tehát, hogy a "Not provided" értékek egyre növekvő számban jelentek meg a statisztikákban, hiszen a Google ezt a stratégiát már 2011 őszén elkezdte. A keresőóriás most nem csak a bejelentkezett felhasználóknál tervezi a titkosítást, hanem minden keresésnél és ezzel véleményük szerint a felhasználókat védik.

Spekulációk persze vannak, az egyik vezető elmélet szerint a Google így szeretné blokkolni az NSA-hoz, az USA Védelmi Minisztériumának rádióelektronikai felderítéssel és kriptográfiával foglalkozó titkosszolgálatához hasonló ügynökségek kereséseit. Idén a Google-t már megvádolták, hogy kiszolgáltatja keresési adatait az NSA-nak, melyet a Google hevesen tagadott.

A másik elmélet az, hogy a Google a hirdetési rendszere, a Google AdWords felé szeretné terelni az embereket, hiszen ha hirdetéseket vesznek ott, akkor láthatják azokat a kulcsszó adatokat, amelyeket épp most kívánnak eltávolítani a Google Analytics szolgáltatásából.

Az iparági hírek szerint, a kulcsszó adatok továbbra is elérhetőek maradnak a Google másik szolgáltatásában, a Google Webmaster Tools-ban, de nem tudni meddig, mert onnan is eltávolíthatóak egy bármikor meghozott Google-döntés után.

És végezetül, a Google Analytics szolgáltatásából kikerülő adatok elérhetőek maradnak majd a Google Analytics Premiumban, ami jelenleg Kanadában, Franciaországban, Németországban, Japánban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban érthető el. Itt már 24 órán át elérhető dedikált ügyfélszolgálat, gyakoribb adatfrissítés, stb. is jár. Más kérdés, hogy erre csak a legnagyobb cégeknek lesz pénzük, hiszen a Google Analytics Premium előfizetési díja most 90.000 angol font (kb. 32 millió forint) évente.

Forrás: Social Media Today

Amennyiben tetszett az írás és szeretnél többet olvasni, látogasd meg honlapunkat is a www.olcso-honlap.eu címen, vagy kövess minket Facebookon és nyomd meg az alábbi Tetszik gombot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://webseo.blog.hu/api/trackback/id/tr725534027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása